Skład
- 200g Grzybów Eryngii
- Sok z cytryny
- 1 pęczek gładkiej pietruszki
- 1 żółtko jaja
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz z młyna
- 1 opakowanie sałatki mieszanej
Przygotowanie
- Pokrój na plastry grzyby Eryngii i usmaż na oliwie z oliwek.
- Wyciśnij sok z ½ cytryny. Wymieszaj żółtko z solą, pieprzem i pozostałym sokiem z cytryny. Wyciśnij jeden ząbek czosnku.
- Stopniowo dodawaj 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ciągle mieszając. Posiekaj pietruszkę bardzo drobno i wymieszaj.
- Rozłóż mieszankę sałatkową na talerzach, dodaj usmażone plastry grzybów i skrop wszystko sosem.
Podawać z ciabattą lub świeżą bagietką