W medycynie Dalekiego Wschodu, grzyb Shiitake nazywany jest jako “eliksir życia”. Jest to spowodowane tym, iż jego unikatowe właściwości powodują odzyskanie wigoru i witalności organizmu, wzmocnienie systemu odpornościowego oraz obniżenie stresu. Już starożytni Chińczycy stosowali dietę na bazie grzyba Shiitake w calu leczenia m. in. chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów związanych ze starzeniem się organizmu. Shiitake wywiera pozytywny wpływ na organizm, również w przypadku kamicy woreczka żółciowego, wrzodów, zaparć. Badania naukowe przeprowadzone w Szwecji wykazały, że obecność związku zwanego eritadeniną powoduje obniżenie poziomu cholersterolu.
Grzyby Shiitake posiadają potwierdzone naukowo, silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Zawierają bowiem w swoim składzie związek o nazwie lentinan, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale i ma działanie antyrakowe. Wiele badań potwierdziło właściwości przeciwnowotworowe lentinanu uzyskanego z grzybów shiitake – ograniczenie i spowolnienie rozwoju raka. Najnowsze badania laboratoryjne dowodzą, że grzyby Shiitake zapobiegają rozmnażaniu się w tkankach wirusa HIV, który jest bezpośrednią przyczyną choroby XX wieku – AIDS.
Ponadto, dzięki zawartości chitozanu, jest używany do produkcji związku chemicznego o nazwie HTCC (związek polimerowy). Badacze wykazali, że polimer ten wiąże się z białkiem Spike, tworzącym “koronę” wirusa, i blokuje jego oddziaływanie z receptorem komórkowym, a w konsekwencji – wnikanie koronawirusa (COVID-19) do komórki ciała ludzkiego.
Shiitake są niskokaloryczne (34 kcal/100g), dzięki czemu stanowią doskonałe uzupełnienie diety, w szczególności redukcyjnej. Równocześnie, zawierają solidne ilości białka (2,24g/100g), błonnika (2,5g/100g), węglowodanów (6,79g/100g) oraz jedynie 0,49/100g tłuszczów. Co więcej, posiadają całą gamę cennych dla zdrowia witamin i minerałów, w szczególności witaminę D i potas.
Shiitake są grzybami bardzo aromatycznymi, bardzo dobrze komponującymi się z wieloma mięsnymi potrawami. Znakomicie pasują do bigosu. Wiele innych przepisów z Shiitake mogą Państwo znaleźć w naszym dziale – Dania z grzybów.
Zapraszamy!