Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Wiadomości
  • Register

Na terenie gminy Raszków produkcja boczniaka trwa nieprzerwanie już 20 lat. Warto tu podkreślić, że to drugi co do wielkości ośrodek w Wielkopolsce, który zapewnia podaż boczniaka na rynki zagraniczne.

Producenci wraz z nabywaniem doświadczenia starają się także poszerzać swoją  wiedzy w zakresie chociażby zróżnicowanych warunków technologii uprawy boczniaka. Temu właśnie służyły warsztaty szkoleniowe pt.: „Hiszpańska droga do sukcesu – uprawa boczniaka, od substratu do grzybów” zorganizowane w dniach od 16 do 17  września 2014r. w Pałacu w Bugaju, które po raz pierwszy odbyły się na terenie naszej gminy.


Na terenie gminy Raszków produkcja boczniaka trwa nieprzerwanie już 20 lat. Warto tu podkreślić, że to drugi co do wielkości ośrodek w Wielkopolsce, który zapewnia podaż boczniaka na rynki zagraniczne.

Producenci wraz z nabywaniem doświadczenia starają się także poszerzać swoją  wiedzy w zakresie chociażby zróżnicowanych warunków technologii uprawy boczniaka. Temu właśnie służyły warsztaty szkoleniowe pt.: „Hiszpańska droga do sukcesu – uprawa boczniaka, od substratu do grzybów” zorganizowane w dniach od 16 do 17  września 2014r. w Pałacu w Bugaju, które po raz pierwszy odbyły się na terenie naszej gminy. Wzięło w nich udział 60 osób reprezentujących producentów boczniaka i podłoża. Na konferencji obecni byli również przedstawiciele samorządu szczebla gminnego i powiatowego.

Rolniczy charakter gminy Raszków sprzyja uprawie boczniaka. Chętnie także włączamy się do promocji tego grzyba w formach kulinarnych dań dla bezpośredniego odbiorcy serwowanych podczas imprez organizowanych lokalnie - mówił Burmistrz Gminy i Miasta Raszków Jacek Bartczak w swoim wystąpieniu podczas konferencji.

Długofalowy pomysł wspierania branży i promocji tego grzyba z pewnością przyniesie wymierne korzyści samym konsumentom. Boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. Wykryto w nich także obecność lowastatyny obniżającej poziom cholesterolu we krwi. Dlatego warto zmieniać swoje nawyki żywieniowe i wprowadzać do codziennej diety boczniaki.  

W załączeniu fotoreportaż z konferencji opublikowany na łamach ogólnopolskiego czasopisma „Pieczarka” oraz informacje na temat działań prowadzonych w celu popularyzacji tego grzyba przez Marię Biadałę.  
Zapraszamy do zapoznania się z artykułem zamieszczonym w „Pieczarce” 3/2014 autorstwa Marii Biadały nt:. ” Ankietyzacja źródłem informacji o oczekiwaniach odbiorców boczniaka na lokalnym rynku”.

Powiat Ostrowski jest prawdziwym zagłębiem w produkcji boczniaków. Ten smaczny i zdrowy grzyb ma szansę stać się kolejnym produktem regionalnym z naszego terenu. Wartościowy boczniak był kulinarnym bohaterem pierwszej edycji Ostrowskiego Festiwalu Smaków.

Powiat Ostrowski jest prawdziwym zagłębiem w produkcji boczniaków. Ten smaczny i zdrowy grzyb ma szansę stać się kolejnym produktem regionalnym z naszego terenu. Wartościowy boczniak był kulinarnym bohaterem pierwszej edycji Ostrowskiego Festiwalu Smaków.

Przysłowie ,,Cudze chwalicie swego nie znacie’’ zdaje się doskonale oddawać sytuację z boczniakami. Większość produkowanych w powiecie ostrowskim boczniaków trafia bowiem do konsumentów w wielu krajach Europy oraz Kanady. Jednak coraz więcej ostrowian przekonuje się do wyjątkowych walorów smakowych i odżywczych naszych boczniaków, które są cennym źródłem mikroelementów.

Jednym z pomysłów promocyjnych mających zachęcić szerokie rzesze ostrowian do kupna boczniaków był Ostrowski Festiwal Smaków przygotowany po raz pierwszy w 2013 roku przez Zespół Szkół Usługowych i Powiat Ostrowski. Wśród stosik restauratorów pojawiło się także stoisko producentów boczników reprezentujących Gminę Raszków.

- Uznaliśmy, że Festiwal Smaków jest doskonałą okazją do zaprezentowania mieszkańcom możliwości kulinarnych boczniaków. Dla nas, dla Powiatu jest to z kolei sposób na wypromowanie kolejnego produktu regionalnego. Wszystkie biorące udział w Festiwalu restauracje przygotowały w konkursie dania z wykorzystaniem właśnie boczniaków. Okazało się, że jest to wdzięczny produkt do sporządzenia wyjątkowo smakowitych potraw. Naszą imprezę odwiedziło kilka tysięcy ludzi i wszyscy mogli degustować boczniakowych smakołyków. Pojawiły się zupy, sosy, gulasze, pasztety wszystko z wykorzystaniem naszych grzybów, wszystko bardzo smaczne i wykwintne - mówi Paweł Rajski Starosta Ostrowski

Niektóre restauracje po raz pierwszy przygotowywały te grzyby, ale po festiwalu wiele z nich pozostawiło w swoich kartach na stałe potrawy z boczniakami. Okazało się, że połączenie ich z innymi regionalnymi smakołykami jak sery pleśniowe czy przygodzickie karpie daje wyjątkowo dobre, dosłownie, efekty.

Sukces promocyjny pierwszej edycji Festiwalu sprawił, że boczników nie mogło zabraknąć na kolejnej edycji. Można było kupić zarówno świeże grzyby na stoisku lokalnych producentów, jak i nabyć je w formie przetworzonej.

 III Ostrowski Festiwal Smaków i Regionalne Targi Turystyczne w Ostrowie Wielkopolskim były kolejną okazją poznania bliżej lokalnych produktów. Nad odbyła się pod patronatem starosty Pawła Rajskiego oraz dyrektora ZSU Dariusza Kaczmarka. Impreza odbyła się w Zespole Szkół Usługowych i podobnie jak dwie poprzednie edycje poświęcone – boczniakowi i karpiowi przygodzickiemu, obecna wywołała olbrzymie zainteresowanie. Tym razem w roli głównej wystąpiły sery z lokalnych skalmierzyckiej Spółdzielni Mleczarskiej „Lazur” oraz Ostrowskiej Spółdzielni Mleczarskiej.

 

               III Ostrowski Festiwal Smaków i Regionalne Targi Turystyczne w Ostrowie Wielkopolskim były kolejną okazją poznania bliżej lokalnych produktów. Nad odbyła się pod patronatem starosty Pawła Rajskiego oraz dyrektora ZSU Dariusza Kaczmarka. Impreza odbyła się w Zespole Szkół Usługowych i podobnie jak dwie poprzednie edycje poświęcone – boczniakowi i karpiowi przygodzickiemu, obecna wywołała olbrzymie zainteresowanie. Tym razem w roli głównej wystąpiły sery z lokalnych skalmierzyckiej Spółdzielni Mleczarskiej „Lazur” oraz Ostrowskiej Spółdzielni Mleczarskiej.

   Wśród najlepszych potraw, które zostały zgłoszone do konkursu wyróżniono portobello faszerowane serami przygotowane przez ZSU. Impreza odbyła się pod patronatem starosty Pawła Rajskiego oraz dyrektora ZSU Dariusza Kaczmarka. Wśród wielu wystawców swoje produkty promowali po raz kolejny lokalni producenci boczniaka Maria Biadała oraz Krzysztof Bursztynowicz. Poza konkursem uwagę gości zwróciła nowość-innowacja sporządzona z boczniaka – rolada boczniakowo-drobiowa (w załączeniu przepis). Wśród gości, którzy odwiedzili wystawę była m. In. Marzena Wodzińska z Zarządu, Województwa Wielkopolskiego, prezydent Ostrowa Wielkopolskiego Beata Klimek starosta Artur Ławniczak, poseł Przemysław Krysztofiak. 

Demo Information

All content and images shown on this site is for demo, presentation purposes only. This site is intended to exemplify a live website and does not make any claim of any kind to the validity of non-Shape5 content, images or posts published.

Photography is used for this demo only, and is not included with this template or any membership. You may not use these images for your own without purchase. Links to purchase from their copyright owners will be provided.

Join Our Newsletter

Signup to hear the latest from our company by joining our newsletter program below.